Jadro strand

Miért a Vir szigetek?

Pár mondatban a Zadar régióról

Vir Horvátország Zadar régiójának északi felén fekszik. Területe 22 km2, a legmagasabb pontja a 116 méter magas Barbenjak.

Megközelíteni Zadar felől (az autópályán Zadar Észak lehajtónál kell lemenni) az ingyenesen használható Vir hídon keresztül lehet. Vir az ötödik legnagyobb horvát sziget.

A sziget északnyugati része elég gyéren lakott, sziklás, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. Vir keleti részén alakult ki a turizmus. Itt található a legtöbb apartman és strand.

Egy kis történelem

Erőd a szigeten, a Kastella

A Vir látnivalók közül elsőként a Kastella-t szeretnénk kiemelni. Az erőd a XVI. század elején épült – a velencei uralom alatt – amikor a törökök megjelentek a térségben.
A törökök közel 200 évig hódítottak itt. 1502-ben Nin elesett. Hogy Velence megerősítse a térséget, egy erődöt emelt a Vir szigetre. A erőd oldalán a mai napig jól felfedezhetők az akkori uralkodó családok jelképei.
A szabályos formájú erőd több réteg falból épült fel.
Egész Vir és Nin lakossága ide menekült egy esetleges támadás esetén. Ma egy misztikus látványosság a Kastella. Helyileg a Sapavac-öbölnél található a rom.

Kastelina
Jadro strand

Gyógyterápia

a Sapavac-öbölben

A Sapavac-öbölben található egy gyógyterápiás iszapmező is. A gyógyiszapot elsősorban reumatikus és bőrbetegségekre javasolják, de nyugtató hatása miatt, emésztési problémákra is kiváló.

Lanterna világítótorony

a világítótoronyban egy luxus apartman is a helyet kapott

A Lanterna világítótorony is a Vir sziget keleti oldalán található, csak a nyugati partszakaszon. Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak javasoljuk, béreljenek egy biciklit és tekerjenek el ide.
A hely érdekessége, hogy a Világítótoronyban egy luxus apartman is helyet kapott. Egy tökéletes nyaralási program, ha végigtekerjük a Kastella-Laterna útvonalat. Ezt a túrát akár egy bérelt hajóval is megtehetjük.

Laterna

Vörös sziklák

Fedezzük fel!

Vir  érdekessége a sziget északkeleti végén található vörös sziklák. Mivel a sziget ezen része elég gyéren lakott, így ide is vagy biciklivel, vagy autóval tudunk eljutni. Ha tervbe vesszük, hogy felfedezzük a vörös partszakaszt, akkor strandcuccot is vigyünk magunkkal.

Az erős nyári hőséget a Velebit felől fújó hűvös, mistral szél teszi elviselhetőbbé. A mistral nemcsak a hőséget teszi emberibbé, de számos, szeles vízi sportnak is kedvez. Nemcsak a kellemes hűsítő szellő, de Vir több tucat strandja miatt is vonzó. Csak kevesen tudják, de több homokos strand található itt. Vir sziget központi strandja a Jadro,de számos strand várja a fürdőzni vágyókat.

Vir strandjai

az északi parton

Az Uvala Duboka Draga a sziget északnyugati felén fekszik. Vir legszebb strandjai közé tartozik. Itt található a vörös szikla is. Mivel a lakott területen kívül esik, így szép tiszta itt a tenger. A strand különlegessége a vörös színű, homokos partvonal.

Biskupljaca az Uvala Duboka Draga után Vir északi partvonalán fekszik. Ez a strand egy betonozott, köves strand. Elsősorban azok használják, akik ezen a területen nyaralnak.

Velika, Mala Slatina, vagyis a Nagy és a Kis Slatina strandok. A sziget északi oldalán találhatók. Minkét strand egy-egy kis öbölben fekszik. Ezek az északi part legnépszerűbb strandjai. Apró kavicsosak és homokosak. A strandok részben lankás homokos, kavicsos parttal rendelkeznek, máshol betonozott stég található. Számos étterem található itt.

A Lucica strandon egy betonozott part, majd homokos, kis kavicsos tengerfenék található. A part lassan mélyül. Egy kis kikötő is található itt. Vir strandjai közül a két Slatina és a Lucica a legnépszerűbbek. Nagyon sok kisgyerekes család fürdik itt.

Zitna uvala strand már Vir keleti partszakaszán található. Itt egy kibetonozott sétányt, majd lassan mélyülő kavicsos, homokos partot találunk.

Vir strandjai

A nyugati partvonal

strandjai

Az Uvala Pedinka egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben fekszik. A partvonal betonozott. Ahogy beérünk a tengerbe kavicsos part vár. Elsősorban azok járnak ide, akiknek a környéken van a szállásunk.

A Meka strand már a nyugati part, egy elhagyatott részén található. A part sziklás és kevésbé látogatott. A víz kristálytiszta itt. Elsősorban a nyugalmat kereső turistáknak és a búvárkodást kedvelő utasainknak ajánljuk. Itt található a Világítótorony is.

A Vir-öböl

strandjai

A Sapavac strand, a Sapavac kemping előtt húzódik el. Egy fenyőerdő húzódik meg a homokos, füves, részben sziklás partvonal mögött. A fürdésre kijelölt terület jól el van kerítve a tengeri forgalom elől. A part lassan mélyül, itt számos étterem, bár és sportolási- kikapcsolódási lehetőség van.

A Vir-öböl következő partrésze a Jadro. Ez igazából a városi strand. Lankás kavicsos tengerpart, számos étterem, bár, bérelhető napernyők és ágyak, illetve úszómester. Itt található Vir központja,egyben legnagyobb kikötője. Innen indulnak a hajós kirándulások is.

Jadro strand

A tengerparti sétányon továbbhaladva elérjük a Radovanjica strandot. Ez egy részben kavicsos, másrészt homokos tengerpart. Számos étterem bújik meg a tengerpart mögött. Vízibiciklit, illetve napágyat és ernyőt bérelhetünk. Itt található a Luna Park.

A Miljkovica és a Donja prezida strandok már Vir egészen keleti végén fekszik. Egy homokos, kavicsos partvonalról van szó. A hely érdekessége, hogy az itteni házak egészen ráépültek a tengerpartra. Ha itt nyaralunk, a strand csak egy karnyújtásnyira lesz.